Zoom: Uputstva

KONFERENCIJSKI POZIVI

Za online nastavu ćemo koristiti program ZOOM. Kompatibilan je i sa androidom i sa windows-om, tako da nastava može da se prati i na kompjuterima i na telefonu, i jedan je od boljih programa za konferencijske pozive, pošto omogućava interakciju među svim učesnicima.

Kada vam pošaljem pozivnicu za čas, dobićete link i kada prvi put pokušate da se priključite, videćete sugestiju da preuzmete aplikaciju, za android ili PC (zavisi sa kog uređaja pristupate). Nakon brze instalacije programa, pitaće vas da se priključite razgovoru, a kada vam se otvori prozor, omogućite audio i video prenos (dole, u prozoru – levo, mikrofon/slušalice i kamera).

Potrebno je da zoom-u date dozvolu da koristi mikrofon i kameru, jer se u suprotnom neće uključiti.

Dok sam testirala program sa decom, neki su imali problem sa mikrofonom na telefonu – pomogao je restart. Kadgod uređaj krene da baguje (ne možete da se priključite i sl.), najbolje je odmah uraditi restart.

Može se desiti da vam je kamera na telefonu bolja od one na kompjuteru, pa ukoliko zbog nje imate smetnje (seckanje i prekid prenosa), telefon će, u tom slučaju biti bolja opcija, uprkos malom ekranu.

Ukoliko imate problema sa aplikacijom, restartujte telefon ili računar.

Program omogućava da se, u realnom vremenu sa učesnicima podeli sve ono što  predavač radi na svom računaru – deca će to moći da vide – bilo da je u pitanju neki program, video fajl, slika ili tekst.  Takođe, za svaki čas ću postaviti linkove za materijale koji se mogu naknadno koristiti – što u vidu online sadržaja, što u materijalima koje možete odštampati. 
Pozivnicu za prisustvovanje mogu poslati preko viber-a, ili mejlom. Pošto će pandemija promeniti dosta stvari u našim životima, preporučujem da instalirate i desktop verziju viber-a (download for windows), koju možete preuzeti ovde, jer ćete tako lakše raspolagati sa svim sadržajima koje vam budem slala i ja, a i drugi učitelji i nastavnici.